Inspiration til valg af møbler

Det at finde sit næste møbel kan være noget af en jungle at navigere rundt i. Vi har lavet denne guide, der forhåbentlig gør det lidt lettere for dig at vælge dit næste møbel. Hvis du har et bestemt møbel i tankerne, så kan du rulle ned og finde vores råd til lige netop dette møbel.

Felt skænk i røget eg og uldfilt - skydelåge - høj skænk med skydedør - mørk eg - åben skænk - rummelig skænk

Skænke

Når du skal vælge en skænk, så er det værd at overveje, hvor stor den skal være. Ligeledes bør man overveje, om den skal have åbne eller lukkede rum, og desuden bør man tænke over hvilke materialer, man ønsker skænken skal have. Materialevalg har både indflydelse på skænkens holdbarhed og udtryk.

Rummelighed

Når du skal vælge skænk, er det
vigtigt at tænke over, hvor meget plads du har til møblet. Bor du i en lejlighed med begrænset plads? Så kan du overveje en rummelig og smal skænk, som
ikke fylder meget. Her vil vores Zolo højskænk være et godt valg.

Åben eller lukkede

I stuen skal en skænk give et særlig æstetisk bidrag udover selvfølgelig at være praktisk. I stuen, hvor ens gæster opholder sig, kan man med fordel have skænke, hvor indholdet er synligt. En åben skænk fremviser nemlig de genstande, som man ønsker at vise sine gæster, og på den hjælper en åben skænk med at fremvise hjemmets stil og ejernes personlighed. I spisestuen er opbevarignsmøbler mest af alt praktiske møbler, hvor man har sin service og dækketøj. Skufferne bør derfor i mindre grad være gennemsigtige eller åbne, så man kan gemme disse sager væk. Se f.eks. vores Dawn skænk med to låger i sort eg.

Materialevalg

Når du skal vælge træskænke, er der mange forskellige træsorter, som du kan vælge imellem. De forskellige træsorter har forskellige styrker, fordele og svagheder. Nogle træsorter giver et varmt og roligt udtryk, imens andre træsorter har moderne udtryk. Træsorterne er også afgørende for, hvor holdbare træmøblerne er, og hvor lette de er at vedligeholde dem. Du kan læse mere om fordelene ved de forskellige træsorter her.

Spiseborde

Der er især 2 ting, du bør tænke over, når du skal vælge et spisebord, nemlig hvilken stil og hvilken form bordet skal have?

Stil og udtryk

Spisebordet betragtes som et af de vigtigste møbler i hjemmet, da mange sociale øjeblikke sker rundt om dette bord. Derfor er det også et af de møbler, som de fleste gæster lægger mærke til. Dit hjem er en direkte afspejling af din egen personlige smag, og spiseborde kan hjælpe dig med at udtrykke din personlighed for gæsterne. Tænk derfor på hvilket udtryk, du ønsker, at dit hjem og dit spisebord skal udstråle. Vil du have et gammeldags og hyggeligt egetræsspisebord i massivt træ, eller foretrækker du moderne spiseborde med marmorplader? Der er mange flere stilarter at vælge. Når du skal beslutte dig for et spisebord, skal du derfor overveje, hvordan spisebordet matcher resten af stilen i dit hjem. Derudover skal spisebordet selvfølgelig også passe til spisebordsstolene.

Form

Hvis du elsker at have gæster på besøg, men du har kun en lille lejlighed, så kan det være fordelagtigt med et rektangulært spisebord. Ved et rektangulært spisebord kan der sidde mennesker ved alle 4 sider af bordet, og dermed kan man fuldt ud udnytte spisebordets størrelse.

Ovale og runde spiseborde er nemme at bevæge sig omkring takket være de afrundede hjørner. Nogle mennesker foretrækker møbler med ovale former, da de kan bryde med de
sædvanlige hårde overflader og firkantet former, der er ved de fleste møbler. Ulempen ved runde/ovale spiseborde er dog, at det er sværere at benytte de to mindste sider som spisesteder.
Hvis du foretrækker runde spiseborde, så kan man overveje at vælge et bord med dtræksplader, som vil give ekstra plads.

Puffer

Puffer kan være det perfekte lille siddemøbel til at skabe komfort og blikfang. Puffer kan ligeledes være et godt accessory til dit hjem, da deres bløde overflade bryder med de hårde og flade overflader, som man finder hos borde, stole og opbevarignsmøbler. Puffer skaber på den måde et hyggeligt hjem. Her er hvad der er værd at vide, når du skal vælge en ny puf. Kort sagt skal du være opmærksom på form, udtryk og størrelse.

Form

Du bør overveje, hvilken form din puf skal have. De mest almindelige former er firkanter eller runde. Runde puffer er nemme at bevæge sig omkring, imens firkantede puffer nemmere kan placeres tæt op af andre møbler.

Stil og udtryk

Hvordan kan puffer bidrage til din indretningsstil?

Det er altid vigtigt at overveje, hvordan ens møbler passer til resten af boligindretningen. Det er også tilfældet med puffer. Se fx Njordec’s Chesterfield puffer i velour nedenfor. Den mørkeblå farve giver et roligt og komfortabel udtryk, hvilket vil stå flot til et farverigt hjem. Den grå puf har en mere mat farve, hvilket giver puffen et moderne udtryk, som står godt til et moderne hjem med mørkt interiør og hvide vægge.

Størrelse på puffer

Til sidst skal du også have tænkt over størrelsen på den puf, som du ender med at vælge. Hos Njordec tilbyder vi puffer i bouclé med en diameter på 50cm. De er nemme at flytte rundt, da de er så små. Man kan derfor nemt benytte en lille puf som et ekstra siddemøbel, og senere på dagen kan man placere den foran sin lænestol og bruge den som fodskammel. Det er fordelen ved små puffer, at man nemt kan flytte på dem, så de får forskellige funktioner. Njordec tilbyder også større puffer med en diameter på 85cm og 100cm. Disse størrelser er sværere at flytte rundt på, men der er plads til flere personer ved de større puffer, hvilket er praktisk, når man får gæster. Ligeledes er større puffer også mere iøjnefaldende, og de store puffer får derfor en større betydning for hjemmets overordnede udtryk. Runde puffer har et blødt udtryk, og hvis man ønsker, at sit hjem får en varm og blød udstråling, så kan man med fordel skaffe sig en stor rund puf.

Valnød, tv-møbel, tv-bord, dansk design, moderne

Tv-møbler

Når man skal vælge tv-møbel, er det især tv-bordets bredde, rummelighed og udtryk, som man skal overveje.

Bredde

Størrelsen på dit nye tv-møbel bør vælges ud fra dit fjernsyns størrelse. Ligeledes bør du i denne sammenhæng overveje,
om tv’et skal stå på tv-bordet eller hænge på væggen. Lige meget om tv'et skal stå på bordet eller ej, så skal bordet være mindst lige så bredt som tv’et, og gerne bredere end tv'et. Det er altid pænest. Hvis du har plads til det, så vil vi altid anbefale bredde tv-skænke, så der er plads til et stort fjernsyn samt en plante eller andet, der kan pynte ved siden af fjernsynet. De fleste af vores tv-møbler er 160cm i bredde og har derfor plads til både et stort fjernsyn samt pynte
genstande ved siden af fjernsynet. Se her vores Sense tv-bord i valnød.

Rummelighed

Et tv-møbel indeholder ofte meget elektronik, hvilket der skal være plads til. Tv-møbler skal somme tider indeholde en PlayStation, en DVD-afspiller og en Apple tv-boks. Du bør derfor overveje, hvor meget elektronik og/eller andet udstyr, som dit tv-møbel bør kunne opbevare. Med andre ord er det værd at overveje, hvor rummelig dit nye tv-møbel skal være.

Stil og udtryk

Ved valg af et hvilket som helst nyt opbevaringsmøbel er det også vigtigt at overveje, hvilken indretningsstil dit nye tv-møbel skal passe til. Ønsker du en tv-bænk, der bidrager til en varm indretningsstil? Så kan du overveje et tv-møbel i alnøddetræ. Valnøddetræ har smukke bløde buer, der passer godt til det hyggelige og varme hjem. Hvis du hellere vil have et tv-møbel, der har et stilren og moderne udtryk, så kan du
overveje et tv-møbel i matsort eg. F.eks. Zolo tv-bordet, som består af matsort egefinér.

sort sofabord, eg oval sofabord, dansk design, moderne, stuen

Sofaborde

Ved valg af sofabord bør du overveje højde, materiale, vedligeholdelse og form.

Højde

Angående sofabordets højde bør bordpladen gerne flugte med sofaens siddehøjde. De fleste siddehøjder på sofaer er cirka 40 cm høj, og sofabordet bør derfor have samme højde. Hvis du tit spiser ved sofabordet, vil det dog være ideelt at have et sofabord, der er 5-10 cm højere.

Materialevalg

Træ: En fordel ved træsofaborde er, at de består af naturlige materialer, og man kan derfor få en følelse af at have bragt naturen indenfor i sit hjem med træsofaborde. Naturen udstråler ro og harmoni, og ved at få træsofaborde i stuen, kan stuen også få glæde af denne udstråling. Hvis du ønsker et sofabord i træ, skal du også overveje hvilken træsort, som sofabordet skal have. Læs om fordelene ved forskellige træsorter til træmøbler her.

Glas: Ved glassofaborde behøver du ikke bekymre dig om fugtskader. Glassofaborde er også gennemsigtige, hvilket er praktisk, hvis du vil benytte sofabordet til opbevaring. Med gennemsigtige bordplader kan du nemlig nemt se, hvad sofabordet opbevarer.

Sten: Sofaborde af sten er fancy, og de kan være meget stilfulde. De har også et særligt moderne udtryk over sig. En ulempe ved stensofaborde er, at de kan være tunge, så hvis du let vil skubbe til bordet for at rejse dig fra sofaen, så er stensofaborde ikke fordelagtig.

Vedligeholdelse og holdbarhed

Hvis du vil have et kvalitetssofabord af træ, der er robust og holder i mange år, så er det godt at vælge et sofabord i egetræ. Nogle sofaborde lader sig vedligeholde uden brug af kemiske materialer. De sofaborde, som man kan rengøre og vedligeholde blot ved hjælp af en våd klud, er værd at foretrække, da de er så nemme at rengøre og vedligeholde.

Former

Nogle sofaborde er rektangulære, imens andre er runde eller ovale. Der er forskellige fordele ved disse former. Et rektangulært sofabord er praktisk, da alle fire sider kan tages i brug. Imens er sofaborde med afrundede hjørner nemt at bevæge sig omkring, og de er også mere børnesikret. Børn kan nemlig risikere at falde og
slå sig på rektangulære sofabordes spidse hjørner. Der er også en stilmæssig fordel ved runde og ovale sofaborde. De runde hjørner har et blød udtryk, der kan bryde med de sædvanlige hårde overflader og firkantede former, som er typiske for de fleste hverdagsmøbler.

Lænestole

Når du skal vælge lænestole, så er det især rengøring, vedligeholde og komfort, som du skal overveje.

Rengøring og vedligeholdelse

Når du er på udkig efter en lænestol, så skal du være opmærksom på, om de er lette at rengøre. Kan hynderne tages af for at støvsuge under sædet? Kan betrækket tages af og vaskes i en opvaskemaskine? Kan pletter fjernes med vand og sæbe? Er stoffet slidstærkt, så farven på betrækket ikke bliver udtværet? Det er nogle af de spørgsmål, som du kan stille dig selv, når du skal finde en ny lænestol.

Komfort

Når du skal vælge ny lænestol, så er det vigtigste formentlig, om du finder den behagelig at sidde i. Lænestole kommer med forskellige ryglænshøjder. For at få den bedste komfort, så anbefaler vi, at man anskaffer sig en lænestol med højt ryglæn, så man kan læne sig tilbage og få nakkestøtte. Du skal selvføglelig være velkommen til at overveje en lænestol yden nakktestøtte, da disse lænestole kan have et elegant og flot udtryk. Men komfort-mæssigt er lænestole med høje ryglæn de bedste.

Det er også værd at overveje dit yndlingsstof. Stolen skal gerne have en overflade, som du aldrig bliver træt af at røre ved. Njordecs lænestole kan fås i velour og i imitereret vegansk fårepels. Vi synes, at disse stoffer er med til at give lænestolene den ultimative komfort, men det er selvfølgelig mange andre stoffer til lænestole, der også kan give en lækker overflade.

Læs om valg af træmøbler

Vil du læse mere om at træffe det rigtige møbelvalg?

Læs blogindlægget om valg af træmøbler.

Læs her